Kondenstorktumlare
Välj en kondenstorktumlare som passar dina behov
Kondenstumlaren är nog den vanligaste typen av torktumlare i Sverige. Under torkningen samlar maskinen upp fukten i en särskild behållare istället för att leda ut den genom en frånluftskanal. Fördelen med den här typen av torkning är att det är mer energisnålt och torktumlaren kan placeras fritt (den behöver inte knytas till vare sig avlopp eller frånluftskanal). Nackdelen är att den fuktiga, varma luften också försvinner ut i den omgivande luften, vilket innebär en något högre risk för fuktskador. Dessutom är torkningen något mindre effektiv eftersom den fuktiga luften inte leds bort utan släpps ut i rummet. För att hitta en bra modell är det därför viktigt att titta på kondensationseffektivitetsklassen.
Kondensationseffektivitetsklass
Kondensationseffektivitetsklassen är ett mått på hur mycket fukt som kondenstorktumlaren släpper ifrån sig till omgivningen. Tekniskt sett är det massan av kondensfukten som samlats upp i behållaren dividerat med massan av fukten som avlägsnats från tvätten under torkcykeln.
Kondensationseffektivitetsklassen delas upp på en skala från A – G, där A är mest effektiv. Det är alltid bra att titta efter en modell med bra effektivitetsklass, men det är särskilt viktigt om du har dåligt med vädringsmöjligheter i utrymmet där torktumlaren ska stå.
Var snäll mot plånboken och miljön med en bra energiklass
När det kommer till torktumlare är det extra viktigt att tänka på energiklassen. Det kan nämligen innebära stora besparelser att välja en bra energiklass. Råd&Rön har gjort ett prisexempel och räknat ut man i genomsnitt kan spara 900 kr per år med en energisnål torktumlare. Därmed får du snabbt igen de extra slantar som en energisnål maskin i den bästa energiklassen kostar i inköp.
Energiklassen indikeras i skalan A – G, där G är mest slösaktig med elen. Under senare år har skalan också utökats med ytterligare tre steg: A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto mer energisnål är torktumlaren.
Värmepumpsteknologi
För att minimera spillet av varmluft till omgivningen och därmed minska energiförbrukningen, kan du också titta efter en kondenstumlare med värmepumpsteknologi. Den inbyggda värmepumpen ser till att spillvärmen återanvänds flera gånger under torkningen. På så sätt minskar du energiförbrukningen, vilket både miljön och din plånbok kan vara tacksamma för.
Vilken torkkapacitet passar dig?
En annan grundläggande sak som du bör ha klart för dig är storleken på trumman, dvs. hur många kilo tvätt torktumlaren ska rymma. Detta kallas vanligtvis torkkapacitet. Här är en översikt på ungefär hur stor kapacitet som passar olika stora hushåll:
Kapacitet (kg) | Antal personer i hushållet |
3,5 – 5 | Ca 1 – 2 |
6 – 7 | Ca 3 |
8 – 9 | 4 – 5 |
mer än 10 | 5 eller fler personer |
Det enklaste är att välja en torktumlare med samma torkkapacitet som tvättmaskinens tvättkapacitet. På så vis kan du flytta över den fuktiga tvätten direkt till torktumlaren. Tänk dock på hur din garderob och tvättvanor ser ut. Har du t.ex. många klädesplagg som du tvättar i maskin, men sedan hängtorkar för att undvika att de vrider sig? Om du inte fyller torktumlaren helt går det åt onödigt mycket energi till att torka en mindre mängd tvätt. Stirra dig därför inte blind på antalet kilo utan reflektera också över hur du brukar tvätta och torka dina kläder – och välj kapacitet utifrån det.
Sensorstyring
Det kan vara svårt att veta hur länge kläderna behöver torka för att bli torra. För att göra det enklare att ställa in rätt torktid kan du välja en kondenstorktumlare med sensorstyrning. Du behöver då bara välja vilken torrhetsgrad du önskar (vanligtvis extra skåptorrt, skåptorrt eller stryktorrt), så känner torktumlaren själv av fuktighetsgraden i tvätten och anpassar torktiden därefter.
Hur viktigt är det med en låg ljudnivå?
Ljudnivån för en torktumlare är generellt sett lite högre än för tvättmaskinen. Det kan därför vara svårt att hitta någon kondenstorktumlare med en ljudnivå under 60 decibel (normal samtalston). De flesta ligger på ca 65 – 70 decibel, vilket är något lägre än ljudet från tvättmaskinens centrifugering eller ljudet från en bil invändigt under körning.
Om du är mycket ljudkänslig kan det vara värt att titta efter ljudsvaga modeller, men det hjälper också att tänka på placeringen av torktumlaren. Det är nämligen stor skillnad om torktumlaren står i ett badrum i en liten lägenhet, jämfört med om den är installerad i en tvättstuga i källaren i ett hus. Ju närmare torktumlare står de rum där du vanligtvis uppehåller dig, desto mer kommer du att höra den. Tänk därför också in placeringen när du väljer ljudnivå för din nya torktumlare.
Slipp att tömma kondensbehållaren med en monterbar avloppsslang
Alla kondenstumlare samlar upp fukten från kläderna i en särskild behållare som du måste tömma manuellt då och då. Vissa modeller erbjuder dock möjligheten att koppla på en slang som du kan dra direkt till avloppet. På så sätt töms kondensvattnet utan att du behöver bekymra dig om att tömma behållaren. Tänk dock på att om du vill koppla på en avloppsslang behöver kondenstumlaren installeras i närheten av ett avlopp. Längden på avloppsslangen är vanligtvis runt 1,5 meter.
Ångfunktion
En sista smart funktion som kanske kan intressera dig som vill slippa undan strykningen är en kondenstumlare med ångfunktion. Ångfunktionen slätar nämligen ut veck och skrynklor, vilket minskar behovet av att stryka. I och med ångfunktionen kan du också köra kläder som bara behöver en uppfräschning direkt i torktumlaren för att få bort lukt och skrynklor.