Torktumlare/-skåp
Välj en torktumlare som passar ditt hushåll
Idag finns det ett otroligt brett utbud av torktumlare och torkskåp på marknaden. Det ger både valfrihet och beslutsångest – hur vet man vilka märken och modeller som är riktigt bra?
I den här köpguiden får du tips på några grundläggande saker att ha i bakhuvudet när du är på jakt efter en ny torktumlare. De hjälper dig att sortera bort irrelevanta modeller och hitta de bästa alternativen för just dig.
Torkskåp eller torktumlare… eller både och!
Ett torkskåp och en torktumlare kompletterar varandra bra. Skillnaden mellan en tumlare och ett torkskåp är att kläderna cirkulerar, dvs. tumlas i en tumlare. Det gör torkningsprocessen mer effektiv, men det är samtidigt en ganska hårdhänt behandling för känsliga plagg. I torkskåpet torkas kläderna hängande, vilket är en mer skonsam torkningsmetod som dessutom ger mindre skrynklor. Detta passar bättre för ytterplagg, skor och kläder i känsliga material.
Oavsett vad du väljer har alla torktumlare och torkskåp ett luddfilter som behöver rensas, helst efter varje torkning, för att fungera optimalt. Vissa modeller har en indikator som säger till när filtret behöver tömmas, men det enklaste är att göra det till en god vana att rensa filtret efter varje användning.
Kondenstumlare eller frånluftstumlare?
Något som är viktigt att ha koll på innan du kastar dig ut i köpyran är att veta vilken typ av torktumlare som du vill ha. Det finns två olika typer: kondenstumlare och frånluftstumlare. Det finns fördelar och nackdelar med båda typerna.
Kondenstumlare
Kondenstumlaren ger ifrån sig varmluft som kan tjäna som extra uppvärmning i t.ex. en kall tvättstuga. Restfuktigheten som finns i kläderna samlas som vatten i en särskild behållare som måste tömmas regelbundet. På vissa modeller finns det möjlighet att koppla en slang direkt från behållaren till avloppet – då leds vattnet bort automatiskt.
En kondenstumlare torkar något mindre effektivt än en frånluftstumlare, men i gengäld är den mer energisnål och det behövs inget hål i ytterväggen eftersom luften släpps direkt ut i rummet. Därför bör du tänka på att det ska finnas vädringsmöjligheter i rummet där kondenstumlaren ska stå.
Frånluftstumlare
En frånluftstumlare fungerar på så sätt att den varma, fuktiga luften leds bort i en särskild ventilationskanal. Därmed går du miste om möjligheten att utnyttja luften till uppvärmning, men du slipper att tömma kondensvattenbehållaren hela tiden. En frånluftstumlare är ofta mer effektiv på att torka, men förbrukar också mer energi och är dyrare att installera. Ventilationskanaler finns nämligen inte i alla hus, så kolla alltid med en ventilationstekniker innan du köper.
Torkkapacitet
Det allra viktigaste är att välja rätt kapacitet för torktumlaren så att den varken är för stor eller för liten utan precis lagom. En för stor torktumlare förbrukar onödigt mycker energi (och belastar både din elräkning och miljön), men en för liten torktumlare lätt överbelastas och dessutom är det måttligt irriterande att behöva torka tvätten i flera omgångar. Ett bra riktmärke är att välja samma kapacitet för torktumlaren som du har på tvättmaskinen.
I tabellen nedan får du ett hum om ungefär vilken kapacitet som kan passa dig.
Kapacitet (kg) | Antal personer i hushållet |
3,5 – 5 | Ca 1 – 2 |
6 – 7 | Ca 3 |
8 – 9 | 4 – 5 |
mer än 10 | 5 eller fler personer |
Om du har småbarn kan det vara smart att välja en något större kapacitet, både på tvättmaskinen och torktumlaren så att du slipper att tvätta stup i kvarten.
Energiklass
En annan sak som är bra att tänka på är energiklassen. Energiklass är en europeisk standard som anges i skalan G till A, där A är mest energisnålt. A är dessutom indelat i tre understeg: A+, A++ och A+++. Ju fler plus, desto mindre energi förbrukar torktumlaren.
En torktumlare i energiklass A+++ är visserligen dyrare att köpa in, men å andra sidan sparar du rejält med pengar i och med de minskade kostnaderna från el. Om du tvättar och torkar ofta kan det verkligen löna sig att investera i en energisnål modell. Enligt Råd&Rön kan du spara ca 900 kr per år med en energisnål torktumlare och hela 1250 kr per år med ett energisnålt torkskåp.
Ljudnivå
Ljudnivån är något som påverkar vardagen, speciellt för dig som bor lite trängre och kanske måste ställa torktumlaren i badrummet i lägenheten. Eftersom du kommer att befinna dig i närheten av torktumlaren är det extra viktigt att den är riktigt tystgående – på så sätt undviker du att bli störd av höga ljud från torktumlaren när du läser en bok eller sover. Ett bra riktmärke för att bedöma ljudnivå är att 60 dB ungefär motsvarar ljudnivån för ett vanligt samtal.
Vardagssmarta funktioner
Förutom de basala sakerna som kapacitet, ljudnivå och energiklass finns det ofta flera smarta funktioner som du kan välja mellan. Dessa är inget måste eftersom det inte påverkar tumlaren grundläggande uppgift – att torka kläder – men en smart specialfunktion kan vara det som gör skillnaden mellan en bra torktumlare och en fantastisk torktumlare. Här nedan presenteras tre vanligt förekommande specialfunktioner:
Sensorstyrd torkning – idag har flera modeller sensorer som läser av fuktigheten i kläderna och automatiskt ställer in rätt torktid. Det kan vara skönt om du tycker det är svårt att veta hur hur lång torktumlaren egentligen behöver köra för att tvätten ska bli torr.
Ångfunktion – men en ångfunktion blir kläder betydligt mindre skrynkliga. Perfekt för den som inte orkar stryka.
Kan styras via Wi-Fi – genom att ansluta torktumlaren till Wi-Fi:et kan du fjärrstyra den från din smartphone eller surfplatta. På så sätt kan du t.ex. välja en starttid som passar dig eller se hur långt tid som är kvar på torkprogrammet.