Induktionsspis
Hitta rätt induktionsspis som passar ditt kök
Induktionsspisarna blir bara mer och mer populära nuförtiden, vilket kanske inte är så konstigt om man tänker på vilka fördelar som finns med induktion. Uppvärmningen går blixtsnabbt och samtidigt blir själva kokplattan inte lika brännande het. Så risken att bränna sig på själva kokplattan är mindre än för andra spistyper, vilket är perfekt om du t.ex. har småbarn hemma. Även om induktionsspisar är något dyrare generellt så är det oftast möjligt att hitta modeller till kampanjpriser. Den enda riktiga nackdelen är att du måste ha anpassad köksutrustning i form av magnetiska kastruller och stekpannor för att kunna laga mat.
Induktion fungerar nämligen med magnetiska spolar som får metallen i själva kokkärlet att vibrera, vilket i sin tur alstrar värme och tillagar maten. För att kastrullerna ska kunna vibrera behöver de ha en magnetisk kärna i järn. Du kan testa dina kastruller där hemma genom att hålla en magnet mot dem. Om magneten dras mot kastrullen kan du lugnt använda den till induktion.
Elanslutning – Perilex, Norwesco eller fastanslutning?
Innan du köper en ny induktionsspis är det viktigt att veta vilken typ av elanslutning som behövs till ditt hem. De två vanligaste varianterna av stickkontakt är Perilex (400 V) och Norweso (230 V). Med dessa kontakter behöver du bara ansluta till rätt typ av jordat uttag – det är nämligen olika för det olika kontakterna. En tredje möjlighet är fast anslutning utan stickkontakt. En sådan anslutning får bara göras av en elektriker. Kolla därför alltid upp vilken typ av anslutning du behöver i förväg. Det är ju lagom irriterande om man står där med den nya spisen och inte kan koppla in den.
Energiklass – både av ekonomiska och miljömässiga skäl
Eftersom vi oftast använder spisen varje dag kan det vara värt att tänka ett extra slag på energiklassen. Energiklassen ger nämligen en fingervisning om hur mycket du kommer behöva betala i elkostnader för spisen.
Energiklass är ett standardmått som används inom hela EU. Tanken med ett gemensamt standardmått är såklart att du som konsument enkelt ska kunna jämföra olika modeller från flera tillverkare genom att titta på energimärket. Energiklassen mäts i skalan A-G. Under senare år har skalat också utökats med ytterligare tre A-betyg: A+, A++ och A+++. Ju fler plus, desto mer miljövänlig och energisnål är spisen.
Vilken energiklass som är rätt för dig beror på hur mycket du använder spisen. En bra spis med energiklass A eller uppåt kostar vanligtvis mer än en variant i en lägre energiklass, men samtidigt sparar du pengar för varje elräkning eftersom energiförbrukningen går ned. Så du kan snabbt tjäna in de extra kronorna som ett högre inköpspris innebär under spisens livslängd. Men om du sällan lagar mat och mest äter ute så kanske det inte är värt att investera i en energisnål spis – om du nu inte vill göra det för miljöns skull såklart.
Vilken ugnsstorlek och antal kokzoner har du behov av?
De allra flesta induktionsspisar har 4 kokzoner, vilket passar ett genomsnittligt hushåll på 3 – 4 personer. Men om du ofta lagar stora mängder mat eller om ni är riktigt många i familjen så kanske det underlättar att ha en extra kokzon för att göra matlagningen ännu mer effektiv?
Ett annat alternativ är att ha en eller flera flexzoner, dvs. kokzoner som kan anpassas efter storleken på kastrullen. På så vis kan du förvandla en stor kokplatta till en liten om du bara ska ha en liten såskastrull på, eller tvärtom göra en liten platta stor för ett eventuellt långkok. Det är miljömässigt och säkerhetsmässigt att föredra, för om kastrullen inte täcker hela kokplattan förbrukar du onödigt mycket energi på att värma luften omkring kastrullen. Samtidigt är risken större att du kommer åt att nudda själva kokplattan och bränna dig.
Om du har behov för extra mycket plats kan det också vara värt att titta på spismodeller med riktigt stort ugnsutrymme eller kanske t.o.m. en dubbelugn. Med en dubbelugn kan du tillaga mat på olika temperaturer samtidigt, t.ex. potatisen i en ugn och köttet i den andra. Eller baka en kaka till efterrätt samtidigt som ugnspannkakan gräddas. Det är dina matlagningsvanor som styr hur stor ditt behov av utrymme är. Det lättaste är att reflektera kring din nuvarande spis och ugn: matchar det ditt behov? Behöver du egentligen mer eller mindre plats? När du har en uppfattning om hur stort ditt behov är kan du lättare sortera fram de modeller som matchar dina önskningar i utbudet.
Smarta tillval för induktionsspisar
Alla spisar är byggda för att klara sin grundläggande uppgift att värma och tillaga din mat, men utöver det finns det också en mängd tillval som du kan använda för att göra din vardag lite smidigare och lättare. Det kan t.ex. vara funktioner som underlättar rengöringen, som skyddar familjens minsta medlemmar lite extra, som håller koll på stektemperaturer eller ger möjlighet att grilla på ett roterande grillspett i ugnen.
Vilka funktioner som är relevanta dig beror på vad du värderar är viktigast i din vardag. Välj ut dem som du främst vill ha och strunta sedan i resten. Här får du en översikt över vanliga funktioner för induktionsspisar.
Självrengöringsprogram till ugnen
Om du vill slippa undan en del av ugnsrengöringen kan ett ugnsrengöringsprogram kanske passa bra. Det finns flera olika typer att välja mellan: katalys, pyrolys eller ångrengöring.
Katalys är en slags fettabsorberande emalj som täcker baksidan och/eller sidoväggarna i ugnen. När du använder ugnen på minst 200 ℃ i en timme fångar emaljen upp smuts och fett. Efteråt kan du torka av emaljen med en fuktad trasa.
Pyrolys är ett slags rengöringsprogram som vid 500 ℃ bränner fett och matrester till en fin aska. Rengöringsprogrammet körs i minst 3 timmar och askan kan du enkelt torka bort med en trasa efteråt. Tänk bara på att bakplåtar, galler och långpannor måste vara anpassade för pyrolys om de ska rengöras samtidigt som ugnen. Vanliga ugnstillbehör riskerar att förstöras i den extrema hettan.
Ångrengöring är en funktion som underlättar ugnsrengöringen som fortfarande kräver att du skrubbar lite själv. Du ställer i en långpanna med vatten och kör i gång ångrengöringsprogrammet. Fukten hjälper till att lossa fastbrända matrester och fett så att du lättare kan skrubba bort det efteråt.
Barnspärr på ugnen
Om du har småbarn hemma kan det vara intressant med en barnspärr för ugnsluckan. Barnspärren hindrar att barnen kommer åt att öppna luckan när ugnen är igång. Eftersom kokplattorna på en induktionsspis inte blir lika varma som en vanlig spis passar induktion också extra bra till barnfamiljen.
Utdragbara teleskopskenor
Med utdragbara teleskopskenor kan du enklare överblicka tillagningen i ugnen. Du kan enkelt dra ut bakplåten eller ugnsgallret utan att behöva lyfta av från skenorna. Det ger en smidigare hantering och bättre säkerhet eftersom du varken behöver lyfta ut formen eller sticka in huvudet i ugnen för att se om maten är klar.
Anti-fingerprint
Anti-fingerprint är en slags beläggning som hjälper till att motverka feta fingeravtryck på ytan av spisen. Den gör det också enklare att rengöra ytan och ger en fin glans.
Inbyggd stektermometer
Med en inbyggd stektermometer behöver du inte vara orolig för att köttet eller fisken ska bli överstekt. Du ställer in den önskade temperaturen och sedan sköter ugnen resten. När maten har uppnått rätt temperatur stängs ugnen automatiskt av.
Softclose till ugnsluckan
Med softclose-funktionen kan du vara säker på att ugnsluckan stängs mjuk utan att smälla igenom. Det minskar inte bara slitaget på själva gångjärnen utan även klämrisken.
Rotisserie
Rotisserie är en grillfunktion där du kan helsteka mat på ett roterande grillspett. Det är relativt få induktionsspisar som erbjuder den här funktionen så om du inte hittar en modell som passar dig på övriga punkter (kapacitet, elanslutning, energiklass, etc.) kan du fundera på att eventuellt köpa spishäll och ugn separat för ett större utbud.