Spis
Få hjälp att hitta en passande spis till ditt kök
En spis är ett perfekt alternativ om du vill slippa köpa och installera spishällen och ugnen för sig. Men när du är på jakt efter en bra spismodell är det flera saker som du behöver ha koll på för att hitta helt rätt. Vilken typ av spis du vill ha? Har du funderat över vilken energiklass spisen bör ha? Och hur stor kapacitet passar egentligen dina matlagningsvanor? I den här guiden tar vi dig igen dessa typer av frågor så att du sedan lättare kan sortera bland alla märken och modeller som finns på marknaden.
Vad är fördelarna och nackdelarna med de olika spistyperna?
Det första och mest grundläggande är att veta vilken typ av spis som du vill ha. Det finns fördelar och nackdelar med alla typer. Här får du en snabb översikt för att se vad som skulle kunna passa dig bäst.
Gjutjärnsspis
Gjutjärnsspisen var det vanligaste typen under lång tid i Sverige innan glaskeramikspisen och induktionsspisen gjorde sina succétåg genom landet. Den har avgränsade, runda kokplattor i gjutjärn, därav namnet. Plattorna värms upp på klassisk manér för att sedan sprida värmen till kastrullen. Fördelen med gjutjärnsspisar är att de är förhållandevis billiga. Nackdelen är att uppvärmningen inte är så snabb eller lika precis som med andra spistyper. Dessutom är själva hällen något svårare att rengöra. Men om du bara vill ha en spis utan krusiduller och för en billig peng, så är gjutjärnsspisen ett bra alternativ.
Gasspis
Om du har gas framdragen kan du välja en gasspis istället. Gasspis är ofta det föredragna valet för professionella kockar eftersom du får snabb och omedelbar kontroll över temperaturen. Det är en effektiv spistyp, men det krävs både en framdragen gasledning och kunskap för att få till bra resultat i matlagningen. Det är definitivt inte den bästa nybörjarspisen i klassen.
Induktionsspis
Induktionsspisen har blivit allt mer populär på senare tid och det finns det god grund till. Induktionshällen använder sig av magnetism för att få metallen i kastrullerna att vibrera, vilket i sin tur skapar värme så att maten tillagas. Processen är blixtsnabb samtidigt som själva induktionsplattan förblir någorlunda sval. Den värms såklart upp av den varma kastrullen, men den är något mindre het än en gjutjärnsplatta. Om du har småbarn som gärna vill vara med och laga mat kan det vara värt att överväga en induktionsspis just eftersom själva plattorna inte blir riktigt så brännheta. Dessutom är den släta hällen lättare att rengöra.
Nackdelen med en induktionsspis är att den är något dyrare och att den kräver särskild utrustning. Det är nämligen inte alla kastruller och stekpannor som fungerar med induktion. Kastrullen måste ha en magnetisk botten, så gjutjärnsgrytor fungerar utmärkt medan aluminiumkastruller måste ha en järnkärna inlagd i botten. Du kan alltid testa din kastruller hemma genom att hålla en magnet mot dem. Om magneten fastnar fungerar kastrullen till induktion.
Glaskeramisk spis
En annan vanlig spisvariant är glaskeramikspisen. Den har en slät häll liksom en induktionsspis, men uppvärmningen fungerar på samma sätt som för gjutjärnsplattor. Själva plattan värms upp och sprider sin egen värme till kastrullen. Fördelen med glaskeramik är att de inte kräver någon särskild köksutrustning samtidigt som de är lätta att rengöra tack vare den släta hällen. Det finns också många olika varianter, så du kan hitta modeller i nästan alla prisklasser. Uppvärmningen är dock inte lika snabb som för induktionsspisar.
Minikök
Den sista varianten är ett minikök, vilket är den enda spisvarianten som inte har någon inbyggd ugn. Däremot har miniköket två kokplattor, en liten diskho, vattenkran och ett litet, inbyggt kylskåp med frysfack. Det är med andra ord ett helt litet kök i miniatyr. Det är speciellt utformat för dig med lite plats, t.ex. i en liten etta, i sommarstugan, kolonilotten eller liknande. För att vattenkranen ska fungera behöver du tänka på att ha en vattenanslutning tillgänglig där du installerar miniköket.
Vilken elanslutning ska du ha?
Det finns två huvudsakliga elanslutningar för spisar, antingen en Perilex-kontakt för 400 volt eller en Norwescokontakt för 230 volt. Stickkontakten kopplas till ett jordat uttag som ser olika ut beroende på om det är Perilex- eller Norwescokontakt. Kolla därför alltid vilken typ som du ska ha innan du köper. Det finns också en tredje möjlighet, nämligen en fast anslutning utan stickkontakt. Den måste göras av en behörig elektriker. Om du har frågor om elanslutningen för din spis kan du höra med en vitvaruförsäljare eller kontakta en behörig elektriker.
Både miljön och plånboken mår bra av en bra energiklass
När du har klart för dig vilken typ av spis som passar dig är det dags att tänka på energiklassen. Energiklassen ger ett mått på hur mycket el spisen förbrukar, så det finns goda skäl att välja en bra energiklass för både miljöns och plånbokens skull.
Energiklass mäts på skalan A – G, där G är det sämsta betyget. Dessutom finns det tre extra toppbetyg, nämligen A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto mer energisnål är spisen. Den enda haken är att bra energiklass kostar några fler kronor i inköp. Men om du lagar mat varje dag så är det pengar som du snabbt kan tjäna in på den lägre elförbrukningen. Om du tvärtom mestadels äter ute eller lagar mest kalla maträtter, så behöver du kanske inte prioritera energiklassen riktigt lika högt.
Kapacitet – hur många kokplattor och hur stor ska ugnen vara?
En sak som är mycket viktigt att ha koll på är vilken kapacitet som din nya spis behöver ha. Kapaciteten styr nämligen hur väl din nya spis passar dina matlagningsvanor. Och det säger sig själv att om du lagar mat ofta, och/eller i stora mängder, så behöver du minst fyra kokzoner, kanske till och med fem. Det finns även spismodeller med en flexibel kokzon, där du kan öka eller minska värmeytan allt efter hur stor kastrullen är. Ju bättre kokzonerna passar storleken på kastrullen, desto effektivare blir uppvärmningen och desto mindre energi slösas på att värma luften omkring kastrullbotten.
Om du har behov för mycket plats kan du också överväga en dubbelugn. Då får du nämligen en ugn med en skiljevägg så att du kan laga mat på olika temperaturer samtidigt. Perfekt om du vill göra ugnsbakad potatis och samtidigt tillaga köttsteken i ugnen.
Självrengöringsprogram för ugnen
En smart funktion om du vill spara tid på rengöringen är att välja en spismodell där ugnen har ett självrengöringsprogram. Det finns olika typer att välja mellan:
- Katalys är typ av emalj som fångar upp fett och smuts när ugnen körs minimum 1 timme på 200 ℃. Du behöver sedan bara torka av emaljpanelerna inne i ugnen med en fuktad trasa.
- Pyrolys är ett värmeprogram på ca 500 ℃ som bränner matrester och fett till en fin aska. Programmet tar minst 3 timmar att köra, efteråt torkar du bort askan med en trasa. Tänk bara på att kontrollera om bakplåtar och galler tål den höga värmen – annars måste du köpa till särskilda “pyrolyssäkra” ugnstillbehör.
- Ångrengöring kan också användas till att rengöra ugnen. Du ställer in en långpanna med vatten och kör igång ångrengöringsprogrammet. Fukten hjälper till att lossa fastbränd mat och fett så att du enklare kan torka bort det efteråt.
Tänk på säkerheten
För att skydda dig från brännskador är det bra att titta efter spismodeller med flera lager glas eller kylsystem i ugnsluckan. EU har fastställt att en ugnslucka maximalt får bli 105 ℃ varm när ugnen själv håller 200 ℃, men det är fortfarande rejält varmt för nyfikna djurnosar eller barnfingrar. Med flera lager glas i ugnsluckan minskar temperaturen – och därmed också risken att bränna sig.
En annan bra sak om du har barn är att titta på modeller som har barnspärr på både ugnen och själv spishällen. Barnlåset förhindrar att barnen kan öppna ugnsluckan eller råka sätta igång kokplattorna av misstag.
Andra smarta funktioner för spisen
Förutom barnspärrar och ugnsrengöringsprogram finns det massor av fler smarta tillvalsfunktioner. Dessa är knappast nödvändiga för att du ska kunna laga mat, men de kan vara till hjälp i vardagen. Reflektera över vilka funktioner som verkligen passar dina vanor – och strunta sedan i resten. Här kommer ett litet urval av vanliga funktioner.
- Inbyggd stektermometer: Värmen stängs automatiskt av när den önskade temperaturen för maten har uppnåtts, så slipper du oroa dig för att den goda steken ska förvandlas till en svart kolbit.
- Utdragbara teleskopskenor: Med utdragbara teleskopskenor kan du dra ut ugnsgallret eller bakplåten för att se hur maten ser ut, utan att behöva lyfta upp plåten/ugnsformen. Det ger en enklare (och mer säker) hantering.
- Specifika ugnsprogram för t.ex. paj/pizza: Förutom varmluft och över- och undervärme finns det också en uppsjö av specialprogram till ugnen. Ett av de vanligaste är pizza/paj-programmet som säkrar att degen värms upp korrekt underifrån för en krispig yta utan att ovansidan av pizzan/pajen bränns vid.