Fristående kylskåp
Hitta ett fristående kylskåp som passar in i din vardag
Fristående kylskåp är fortfarande den vanligaste typen av kylskåp, även om integrerade modeller har gått fram ordentligt. Fördelen med en fristående modell är att den är lätt att installera – du behöver inte tänka på inbyggnadsmått eller att skaffa en passande frontpanel. Det räcker i princip med att sätta i kontakten – så är installationen av kylskåpet klar. Tänk dock på att kylskåpet behöver lite andningsrum på minst 5 centimeter mellan väggen och baksidan och även ovanför kylskåpet så att ventilationen fungerar ordentligt.
Nackdelen med en fristående kyl är att du inte kan bestämma över designen själv. Kylskåpet levereras med en frontpanel som vanligtvis är vit eller i rostfritt stål. Det finns några modeller i svart, men i övrigt är det ganska enhetligt på designfronten för de fristående kylskåpen. Om det är viktigt för dig att själv kunna bestämma hur kylskåpet ska se ut är det bättre att titta på en integrerad modell.
Energiklass
Eftersom du i princip aldrig kommer att stänga av kylskåpet är det extra viktigt att tänka över elkostnaden. För att minska elräkningen kan du titta efter en kyl i en bra energiklass.
Energiklass är ett europeiskt standardmått som indikerar hur energisnål en vitvara är. Eftersom det är samma standard för hela EU kan du enkelt jämföra olika modeller från både svenska och utländska tillverkare. Skalan går från A (mest energisnål) till G (minst energisnål). Eftersom det tekniska utvecklingen har gett oss mer och mer energisnåla vitvaror har skalan utökats med tre steg till: A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto mer energisnål är modellen.
Ett kylskåp med en bra energiklass kostar vanligtvis lite mer, men det är också pengar som du kan få igen på en lägre elräkning, speciellt eftersom ett kylskåp i princip aldrig stängs av på flera år. Dessutom går det ofta att hitta energisnåla kylskåp på kampanjpriser. En bra energiklass kan alltså gynna både miljön och din plånbok.
Hur många liter behöver ditt kylskåp rymma?
Något av det mest grundläggande när du ska välja ett nytt, fristående kylskåp är att du väljer rätt storlek gentemot dina vardagsvanor. En halvtom kyl drar onödigt med ström för att kyla luft, medan en överfull kyl kan få problem med nedkylningsförmågan och därför behöva förbruka ännu mer energi för att hålla maten kall.
Man brukar räkna med ca 100 liter för ett hushåll med en person och sedan lägga till 50 liter per person. Ett litet hushåll på två personer kan alltså klara sig med 150 liter. I den här översikten får du en idé om hur många liter som skulle kunna passa ditt hushåll:
Antal personer | Kapacitet i liter |
1 person | 100 liter |
2 personer | 150 – 200 liter |
3 personer | 200 – 250 liter |
4 personer | 250 – 300 liter |
5+ personer | 300+ liter |
Antalet liter är dock inte allt. En minst lika viktig faktor är vilka vanor du har. Brukar du t.ex. ofta storhandla? Eller bor det några vrålhungriga tonåringar hemma hos dig? I så fall kanske det är bättre att ta i lite för mycket än för lite. Omvänt kan det vara bättre att gå ned ett antal liter ifall du ofta äter ute eller sällan handlar mat för mer än 1 – 2 dagar framåt.
För att få en bra referenspunkt kan du utgå från ditt gamla kylskåp och värdera om du egentligen har behov av mer eller mindre plats. Tänk också på att kylutrymmet mäts utan inredningen i kylskåpet. Titta därför också på smidiga förvaringslösningar när du värderar hur stort ditt nya kylskåp behöver vara. Flera tillverkare erbjuder idag en flexibel inredning som kan flyttas om efter behov. På så vis kan du snabbt ändra höjden på ett hyllplan för att få plats med en stor paj eller salladsskål.
Ljudnivå
Eftersom köket är ett rum där vi dagligen tillbringar mycket tid är det viktigt att du inte blir störd av ljud från kylskåpet. Nu är ju dock ljudkänslighet något väldigt subjektivt, vissa kan utan problem slappna av i larmande miljöer medan andra helt tappar koncentrationsförmågan. Utgå från dig själv och bestäm därefter om det är viktigt med en riktigt låg ljudnivå eller inte. Som referens kan du tänka att 60 decibel ungefär motsvarar ett normalt samtal mellan två personer.
Smarta kylskåpsfunktioner för en enklare vardag
Utöver att kylskåpet sköter sin mest grundläggande uppgift att kyla dina matvaror, så kan du också välja om du vill att det ska ha några specifika extrafunktioner. Förutom kvaliteten på kylskåpet, det vill säga hur lång produktlivslängd du kan förvänta dig, är det nämligen ofta mängden extrafunktioner som gör skillnaden i pris mellan olika modeller. Så tänk efter vilka funktioner som faktiskt kan vara till nytta för dig, och vilka som du kanske kan avvara. För att du ska få en bra överblick har vi listat några av de vanligaste funktionerna för fristående kylskåp här under.
Anti-fingerprint
Anti-fingerprint är en särskild ytbehandling som hjälper till att hålla smuts och feta fingeravtryck stången. Beläggningen gör det dessutom enklare att rengöra ytan på kylskåpet och ger en mer glänsande look. Det kanske passar extra bra om ni är många personer i ditt hushåll, med många händer som ska ta i kylskåpet varje dag.
Ventilerad kyl
Ventilerad kylning är när luften ständigt cirkulerar runt i kylskåpet för att säkra en jämn och konstant temperatur överallt i kylen. Det är nämligen vanligt att vissa zoner i kylen är varmare än andra, t.ex. dörren och botten av skåpet. Om du brukar ställa mjölkpaket i dörren förkortas hållbarheten eftersom just den delen av kylskåpet utsätts för större temperatursvängningar. Med en ventilerad kyl minimeras temperatursvängningarna, vilket ger bättre hållbarhet generellt för alla matvaror.
Zero-zone låda
En zero-zone låda är en separat kyldel som håller lägre temperatur än resten av kylen, närmare omkring 0 ℃ än de vanliga 6 ℃. Det gör lådan perfekt för förvaring av mer känsliga livsmedel som kött, fisk eller vissa grönsaker.
Vissa kylskåp har även en reglerad fuktighet i dessa separata kylzoner, vilket gör att du får ett mikroklimat som är perfekt för förvaring av frukt och grönt.
Omhängbar dörr
En praktisk funktion är möjligheten att hänga om kylskåpsdörren så att den öppnas åt andra hållet. Det kan vara mycket behändigt om du bygger om köket och behöver modifiera hur dörren öppnas för att få ordentligt med plats.
Digital temperaturinställning
Traditionellt sett så ställer man in temperaturen på kylskåp genom att vrida på en liten ratt på insidan av skåpet. Den här gamla, mekaniska tekniken har tyvärr nackdelen att temperaturinställningen inte blir så precis. Om du vill ha full kontroll över vilken temperatur kylskåpet är inställt på är det bättre med en digital temperaturinställning. Med den kan du välja exakt gradantal och övervaka att kylskåpet verkligen håller den inställda temperaturen.
Softclose-funktion
Softclose är, precis som det låter, en funktion som ser till att kylskåpsdörren stängs mjukt utan att smälla. Kanske något för dig som har småbarn hemma och vill undvika klämda fingrar?
Vattendispenser
En något mer ovanlig funktion, men som fortfarande finns att få för fristående kylskåp, är en vattendispenser. Det är härligt lyxigt att kunna tappa upp ett glas iskallt vatten direkt från kylskåpet. Om du gärna vill ha en vattendispenser måste du tänka på kylskåpet behöver installeras på så sätt att vattnet kan kopplas direkt till kylen. Det minskar flexibiliteten för var du kan ställa kylskåpet någonstans, men å andra sidan minskar du vattenspillet något i och med att du inte behöver låta kranen rinna några sekunder varje gång för att få kallt vatten i glaset.