Kylskåp
Välj rätt kylskåp till ditt kök
Innan du ger ut på jakt bland olika modeller och märken kan det vara bra att du har några grundläggande saker klart för dig. Det handlar om val kring t.ex. storlek och ljudnivå som påverkar hur väl ditt nya kylskåp kommer att matcha dina behov. När du vet vad du vill ha är det dags att börja jämföra olika tillverkare. Tanken med den här köpguiden är att ge dig några hållpunkter att reflektera kring, så att du enklare kan sortera bort irrelevanta modeller och hitta det kylskåp som passar din vardag bäst.
Välj mellan fristående kylskåp, integrerat kylskåp eller kanske en kombinerad kylfrys?
Om du vill att kylskåpet ska smälta in i inredningen i ditt kök är det troligtvis ett integrerat kylskåp som du ska titta på. Ett integrerat kylskåp byggs in i ett skåp och sedan monterar du själv på en frontpanel som matchar designen på dina köksluckor. Prisskillnaden mellan integrerat och fristående kylskåp beror på modell, men generellt sett är integrerade kylskåp något dyrare.
Fristående kylskåp har egendesignade frontpaneler. Det gör att du enkelt kan ställa kylskåpet varhelst det finns ett eluttag, utan att behöva tänka på inbyggnadsmått eller liknande.
Ett vanligt alternativ är att köpa en kombinerad kylfrys. Det finns flera olika modeller: allt från kylskåp med ett litet frysfack till 50/50 lösningar där kyldelen upptar skåpets över halva och frysdelen den undre. Sedan finns det också side-by-side kylfrysar där ett helt kylskåp och en hel frys har monterats ihop till en enhet. Det passar bra till ett hushåll med stort behov av både kylplats och frysplats.
Tänk på att ge lite andrum till kylen
Ett vanligt fristående kylskåp behöver ofta några cm avstånd ovanför och bakom skåpet för att ventilationen ska fungera ordentligt. Integrerade kylskåp är konstruerade för att byggas in, därför finns det idag några modeller som kan ställas direkt mot baksidan av skåpet. Det gäller dock inte alla modeller – om kompressorn sitter på baksidan kan det behövas en luftspalt mellan baksidan av skåpet och själva kylen. Dessutom är det viktigt att lämna minst 5 cm ovanför kylskåpet för ventilationen. För att vara säker vad som gäller för den enskilda modellen bör du läsa bruksanvisningen ordentligt.
Energiklass – investering för framtida besparingar
De flesta kylskåp idag är riktigt energisnåla. Hur energisnålt ett kylskåp anges av energiklassen. Det är en europeisk standard som mäts enligt skalan G (minst energisnål) till A (mest energisnål). A-klassen är dessutom indelad i 4 underkategorier: A, A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto energisnålare är kylskåpet. Även om du vanligtvis betalar lite mer i inköp för ett kylskåp i en bra energiklass, är det pengar som du tjänar in på elräkningen. Dessutom är det bättre för miljön då kylskåpet ju i princip aldrig stängs av.
Kylutrymme – hur många liter passar dig?
Det är viktigt att du väljer rätt storlek på ditt nya kylskåp. Ett för stort kylskåp förbrukar el i onödan, medan ett för litet kylskåp ofta blir överfullt, vilket både påverkar nedkylningsförmågan och energiförbrukningen. Dessutom är det irriterande att behöva spela Tetris varje gång man ska lägga in nya matvaror.
Det säger sig själv att om ni är många i hushållet eller om du ofta storhandlar kan det vara värt att köpa ett större kylskåp. I tabellen nedan kan du se ungefär hur många liter som kan passa till ditt hushåll.
Antal personer | Antal personer i hushållet |
1 person | 100 liter |
2 personer | 150 – 200 liter |
3 personer | 200 – 250 liter |
4 personer | 250 – 300 liter |
5+ personer | 300+ liter |
Tänk dock på att kylkapaciteten mäts utan inredningen, dvs. utan hyllplan och lådor. Därför gäller det att inte bara stirra sig blind på antalet liter, utan också titta efter smarta förvaringslösningar inne i kylen. Vissa märken har idag en flexibel inredning så att du enkelt kan flytta och ändra om lådor och hyllor som det passar dig. Du kan t.ex. höja upp ett övre hyllplan för att få plats med en stor tårta eller några flaskor som måste stå upprätt. På vissa kylskåpsmodeller finns det också möjlighet att ändra om förvaringslösningen i dörren efter ditt eget tycke och smak.
Om du har valt en kombinerad kylfrys är det också viktigt att du är uppmärksam på att fördelningen mellan kylutrymme och frysutrymme kan vara mycket ojämn. Det kan ofta vara dubbelt så mycket plats i kylen jämfört med frysen. Det är i och för sig inget konstigt eftersom de flesta har behov att ett större kylutrymme än frysutrymme. Vanligtvis räknar man med 30 – 50 liter frysutrymme per person. En kombinerad kylfrys med 200 liter kylutrymme och 100 liter frysutrymme passar därmed oftast bra till ett hushåll på 2 – 3 personer.
Ljudnivå
De flesta nya kylskåp idag är relativt tysta, vilket är skönt eftersom vi nuförtiden tillbringar en hel del tid i köket. Är du mycket ljudkänslig är det dock bra att leta efter ett kylskåp med extra låg ljudnivå. Ljudnivån för ett kylskåp mäts i decibel och anges alltid i produktspecifikationerna.
Ibland kan det vara svårt att veta hur ljudstarkt ett visst decibelvärde egentligen är för mänskliga öron. Decibelskalan är nämligen en logaritmisk skala, vilket innebär att när ljudnivån med 10 decibel blir ljudet 10 gånger starkare. Ett bra riktmärke är dock att ett vanligt samtal ligger på ca 60 dB. Ett kylskåp som då har en ljudnivå på 50 decibel är alltså 10 gånger tystare.
Specialfunktioner
Förutom de grundläggande sakerna finns det möjlighet att få en hel del specialfunktioner till ditt nya kylskåp. Det är kanske inte dessa som avgör ditt köpsbeslut, men en riktigt smart funktion kan underlätta i vardagen. Här under har vi listat några av de vanligaste specialfunktionerna.
Ventilerad kyl – en intern ventilation säkrar en jämnare och mer konstant temperatur i hela kylen, vilket förbättrar hållbarheten för matvarorna.
Digital temperaturinställning – en display gör det möjligt att ställa in exakt den temperatur som du önskar.
Softclose funktion – gör så att dörren stängs tyst och mjuk utan att smälla.
Anti-Fingerprint – en särskild ytbehandling som ger en mer skinande yta och underlättar rengöringen.
Zero-zone låda – temperaturen i lådan kan ställas in oberoende av resten av kylen, vilket kan vara bra för förvaring av vissa känsliga matvaror som sallad och kött.