Fristående frys
Hitta en fristående frys som passar just dina behov
Fördelen med en fristående frys är att den är så smidig att installera. Du behöver inte tänka på inbyggnadsmått eller att hitta en frontpanel att montera på. Eftersom frysen är fristående har den redan egna frontpaneler på framsidan, ovansidan och sidorna. I princip kan du ställa frysen ställa precis där du vill, bara det finns ett eluttag till sladden.
Nackdelen är dock att det inte finns särskilt många designlösningar att välja mellan. De flesta fristående frysskåp är antingen vita eller i rostfritt stål. Du kan möjligtvis hitta en svart modell, men om du gärna vill bestämma hur frysen utseendemässigt ska passas in i ditt kök är det bättre att titta på en integrerad frys.
Lägre elräkning och bättre miljö med en bra energiklass
Frysen är en av de vitvaror som nästan aldrig stängs av, ibland inte ens på flera år. Därmed är det värt att tänka lite extra på vad din nya fristående frys kommer att kosta dig i elkostnader. Och det leder oss in på energiklassen.
Energiklass är ett europeiskt standardmått som visar hur energisnål en viss frys är. I och med att samma mått används överallt kan du snabbt och enkelt jämföra mellan olika varumärken och modeller. Energiklassen mäts i skalan A – G. På senare tid har ytterligare tre steg lagts till, nämligen A+, A++ och A+++. Den minsta energiförbrukningen återfinns hos frysskåp med energiklass A+++. Dessa modeller är tyvärr ofta lite dyrare, men det går ibland att hitta energisnåla modeller till extrapriser. Dessutom sparar du ofta in pengarna i och med att du får en lägre elräkning. Så både plånboken och miljön kan glädjas åt en bra energiklass.
Hur många liter i frysutrymme har du behov för?
En tumregel när man beräknar frysutrymme är att 1 person behöver ca 30 – 50 liter. Men behovet beror också på hur man brukar använda frysen. Antalet liters styrs alltså både av antalet personer i hushållet och hur ens vardagsvanor ser ut. Brukar du baka och laga mycket mat som du sedan fryser in? Storhandlar du ofta? Har du en stor trädgård som du skördar mycket frukt och grönt från? I så fall kanske du behöver en något större frys. Om du tvärtom framförallt äter färsk mat och endast använder frysen till glass och isbitar så räcker det kanske med en liten frys.
För en fristående, kombinerad kylfrys behöver du vara uppmärksam på stort frysutrymmet är jämfört med kylutrymmet. På de flesta kylfrysar är kylutrymmet nästan dubbelt så stort som frysutymmet. Om det inte räcker för dig kanske du behöver komplettera med en separat frys eller titta på en side-by-side modell där du får både ett helt kylskåp och ett helt frysskåp i ett.
Var uppmärksam på att frysutrymmet mäts utan inredningen. Stirra därför inte blint på antalet liter utan kolla också hur själva förvaringslösningen ser ut. En smart förvaringslösning ger ofta känslan av mer plats fastän det inte syns på antalet liter.
Blir du lätt störd av ljud? Tänk då på frysens ljudnivå
Det är mycket vanligt att glömma bort allt vad ljudnivå heter ända tills frysen står installerad och klar i köket. Då plötsligt kan man märka att frysen är mycket mer högljudd än vad man hade tänkt sig.
De flesta moderna frysar har en ljudnivå på omkring 40 – 45 decibel, vilket motsvarar en viskning. Tänk dock på att ljudnivån mäts i ett laboratorium. Hemma hos dig kan ljudet ibland upplevas annorlunda. Det spelar t.ex. stor roll var i hemmet du placerar frysen. Om frysen ska stå i köket i en liten lägenhet kommer du naturligt nog befinna dig i närheten av frysen hela tiden. Tänker du däremot gömma undan frysen i källaren eller i garaget så spelar ljudnivån en mindre roll. Om du vet med dig att du är känslig för ljud kan det vara värt att specifikt gå efter modeller som är lite extra tysta för att undvika obehagliga överraskningar när frysen väl står på plats.
Automatisk avfrostning
En smart funktion som finns tillgänglig för fristående frysar är automatisk avfrostning. Funktionen ser till att förhindra isbildning så att du slipper frosta av frysen manuellt. Funktionen kallas lite olika hos olika tillverkare, men idén är den samma.
Det är inte bara av bekvämlighetsskäl som automatisk avfrostning är bra. Eftersom en frys med mycket is drar mer ström finns det också ett ekonomiskt intresse. För om du inte hinner frosta av frysen regelbundet får du istället dras med en dyrare elräkning.
Isdispenser
Om du gärna vill kunna få isbitar direkt från din frys behöver du leta efter en modell med isdispenser. Det är inte så vanligt hos fristående frysar, men det finns att få. Och visst är det lyxigt att få färdiga isbitar direkt i glaset när du vill ha en drink eller bara ett glas iskallt vatten. När du väljer en fristående frys med isdispenser behöver du tänka på att installera frysen med en tillgänglig vattenanslutning. Du är därmed något mindre flexibel i var du kan placera frysen, men det vägs å andra sidan upp av att du slipper vänta på att isbitarna ska frysa till.
Andra smarta funktioner för frysar
När du har fått koll på vilken storlek, energiklass och ljudnivå kan du titta på vilka andra extrafunktioner du skulle vilja ha. Här kommer en liten kort beskrivning på vilka funktioner som vanligen återfinns hos fristående frysskåp. På så sätt kan du värdera vilka tillval som skulle kunna vara relevanta för dig – och vilka som du kan se bort från.
Anti-fingerprint
Anti-fingerprint är en ytbehandling som motverkar feta fingeravtryck och ger ytan en ökad glans. Dessutom gör den ytan lättare att rengöra. Det passar kanske dig som har många småbarn hemma, med många nyfikna, små fingrar som lämnar avtryck överallt.
Digital temperaturinställning
En digital temperaturinställning ger dig maximal kontroll över temperaturen i frysen. I en vanlig frys reglerar du oftast temperaturen med en liten ratt. Det gör det svårt att veta om frysen håller precis den temperatur som du önskar. Med den digitala inställningen blir det både lättare att ställa in och övervaka att temperaturen hålls på en önskad nivå.
Omhängbar dörr
En frys med omhängbar dörr kan visa sig mycket praktiskt om du på någon tidpunkt vill bygga om eller inreda köket på ett annorlunda sätt. Då kan du plötsligt stå i den situationen att frysen inte har plats nog att öppnas ordentligt. Istället för att behöva köpa en ny frys kan du lyfta av dörren och fästa den så att den öppnas åt andra hållet. Och vips är problemet löst.
Softclose-funktion
Om du har småbarn hemma kan det möjligtvis vara intressant med en softclose-funktion. Den ser till att dörren till frysen stängs mjukt och inte smäller igen. En relativt enkel försäkring mot klämda, små barnfingrar.