Underbyggd diskmaskin
Välj en underbyggd diskmaskin som passar dina behov
Den underbyggda diskmaskinen är nog den absolut vanligaste typen i hem över hela Sverige. Den är byggd för att ställas in under köksbänken, därför levereras den utan panel på ovansidan av maskinen. Framluckan på diskmaskinen har dock en egen frontpanel med design. Det vanligaste är vit eller rostfritt stål, men det finns också diskmaskiner med andra färger såsom svart och röd.
Fördelen med underbyggda diskmaskiner är det breda utbudet. Det är lätt att hitta modeller i olika storlek, priskategorier, design och med mer eller mindre avancerade tillvalsfunktioner. Samtidigt kan det stora utbudet ibland kännas lite överväldigande. Så innan du kastar dig ut i djungeln av modeller och varumärken är det bra om du har reflekterat över följande fem saker: höjden, kapacitet, inredning, energiklass och smarta tillvalsfunktioner.
Behov av en extra hög diskmaskin?
Eftersom underbyggda diskmaskiner ska monteras in under diskbänken behöver du mäta hur hög din diskbänk är. Alla underbyggda diskmaskiner kan justeras något i höjd (ca 82–87 cm) men om du har en ovanligt hög diskbänk kan du behöva köpa en högre diskmaskin för att det inte ska bli en stor glipa mellan bänk och diskmaskin. En extra hög diskmaskin har nämligen en variabel höjd på 86,5–92,5 cm.
Storlek på diskmaskinen – hur stor kapacitet behöver du?
Det viktigaste när du ska köpa en ny underbyggd diskmaskin är att du vet vilken storlek som du har behov av, dvs. hur stor kapacitet diskmaskinen ska ha. Kapacitet för underbyggda diskmaskiner mäts i standardkuvert, vilket ungefär motsvarar porslinet som behövs för en middag med förrätt, varmrätt, efterrätt och kaffe på maten. Ett standardkuvert består alltså av:
1 platt tallrik, 1 djup tallrik, 1 assiett, 1 kaffekopp inklusive fat, 1 kniv, 1 gaffel, 1 soppsked, 1 tesked, 1 glas.
Ju fler ni är i hushållet, desto fler standardkuvert behöver diskmaskinen klara. Man räknar vanligtvis med ca 3 kuvert på person i hushållet, så en familj på 5 personer behöver alltså en diskmaskin på runt 15 kuvert. I tabellen här under kan du enkelt få en överblick på vilken kapacitet som skulle kunna passa ditt hushåll.
Personer | Standardkuvert |
1 – 2 | Ca 5 – 6 |
2 – 3 | Ca 6 – 10 |
3 – 4 | Ca 10 – 12 |
Fler än 4 | Ca 12 till 15 |
Antalet kuvert ger en bra indikation på kapaciteten, men det är inte allt. Vi har ju alla olika vanor: vissa vill kunna diska allt från kastruller, skärbrädor och stekspadar i diskmaskinen, medan andra främst använder den till tallrikar och bestick. Någon lagar kanske mycket mat eller bakar och producerar därför extra mycket disk, medan en annan endast gör av med en liten mängd porslin för varje måltid. Därför är kapaciteten inte det enda som du ska titta på när det gäller att hitta den perfekta underbyggda diskmaskinen – du behöver också slänga ett öga på inredningen i maskinen.
Inredningen av diskmaskinen
Nuförtiden finns det många modeller av underbyggda diskmaskiner som ger en större flexibilitet. Det handlar framförallt om glas- och tallrikställ som kan fällas upp och ned efter behov. På så vis kan du enklare ställa in andra saker såsom skålar och ugnsformar utan att behöva passa in dem i själva tallriksstället.
Av samma orsak finns det också underbyggda diskmaskiner med höj- och sänkbara överkorgar. Funktionen gör att du enkelt kan höja överkorgen för att skapa lite extra plats i underkorgen till större saker som ugnsplåtar eller bakskålar. Om du å andra sidan vill diska större glas som vinglas eller high ball glas kan det vara bekvämt att sänka överkorgen och få mer utrymme att disponera i överkorgen.
Det är dina diskvanor som avgör om en flexibel inredning är någonting för dig eller inte. Om du vet med dig att du framförallt diskar tallrikar och låga vattenglas behöver du kanske inte leta efter diskmaskinsmodeller med flexibel inredning. Om du gärna vill diska lite allt möjligt i diskmaskinen för att minimera handdisken så kan en flexibel inredning vara guld värt.
En annan del av inredningen är besticklådan. Föredrar du en bestickkorg där besticken ställs lodrätt eller tycker du bäst om en utdragbar besticklåda överst i maskinen där besticken diskas liggandes? Det finns nämligen fördelar och nackdelar med båda.
En besticklåda ger mer plats i underkorgen åt tallrikar, skålar och liknande, men samtidigt kan det kännas omständigt att behöva lägga in varje bestick för sig. I bestickkorgen går det snabbt att ställa in besticken, men du får mindre plats till tallrikar och annat i underkorgen. Dessutom ökar risken för att besticken “klistrar ihop sig” och gömmer matrester, t.ex. två skedar som trycks ihop så att diskmaskinen inte kommer åt att spola ordentligt rent. Återigen är det upp till dig att reflektera över vad du föredrar och vilken lösning som passar din vardag bäst.
Spara på miljön och slantarna med en bra energiklass för diskmaskinen
En annan viktig sak att ägna en tanke åt är energiklassen. Alla underbyggda diskmaskiner är klassade enligt den europeiska standarden för energiförbrukning. Skalan går från G till A där G förbrukar mest energi. Nuförtiden har skalan utökats med ytterligare tre steg: A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto bättre.
För underbyggda diskmaskiner omfattar energiklassen inte vara elförbrukningen utan också vattenförbrukningen. Så ett skäl till att välja en riktigt bra energiklass kan vara för att spara pengar på vatten- och elräkningen. Ett annat bra skäl är för att skona miljön så mycket som möjligt. En modern diskmaskin med energiklass A+++ förbrukar nämligen statistiskt sett mindre vatten än om du skulle handdiska samma mängd. Den enda haken är att diskmaskiner i bra energiklasser oftast är något dyrare i inköp. Så det blir upp till dig att värdera om du föredrar en billigare diskmaskin med högre el- och vattenkostnader eller en lite dyrare modell som är billigare i drift.
Smarta tillvalsfunktioner för underbyggda diskmaskiner
Slutligen behöver du reflektera om det är något särskilt som din diskmaskin behöver kunna för att underlätta din vardag. Har du ofta bråttom och behöver ett riktigt snabbt snabbprogram? Vill du har möjlighet att fjärrstyra diskmaskinen från din telefon för mer flexibilitet i tidsplaneringen? Eller har du kanske känsliga golv där hemma och vill ha ett AquaStop på vattenslangen för att minska risken för vattenskador?
Tillvalsfunktionerna är inte nödvändiga för att diskmaskinen ska klara sitt främsta jobb, nämligen diska rent din disk, men de kan göra en stor skillnad ändå när det kommer till att underlätta vardagspusslet. Det är ofta de smarta tillvalsfunktionerna som gör en viss diskmaskinsmodell dyrare. Fundera därför över vilka tillvalsfunktioner som känns viktiga för dig, så är det lättare att sortera mellan olika modeller i olika prisklasser.
Efter dessa råd hoppas vi att du enklare hittar en underbyggd diskmaskin som passar perfekt till just dig och din vardag.