Dammsugare
Så hittar du rätt dammsugare för dina behov
När du är på jakt efter en ny dammråttsjägare är det viktigt att veta vilken typ av dammsugare som du vill ha. Olika modeller är nämligen utformade för att svara mot olika behov. Vilken typ som passar dig bäst beror på hur ditt hem och din vardag ser ut. För att du ska hitta rätt har vi ställt upp den här guiden som hjälper dig att ställa de rätta frågorna till dig själv och därmed bli mer klar över vilket behov just du har.
Välj rätt rengöringsförmåga för dig
Tidigare sa man ofta att effekten för dammsugaren skulle vara så hög som möjligt för att uppsugningsförmågan skulle vara bra. Den förlegade tankegången dröjer kvar även idag, men faktiskt så har effekt ganska lite att göra med hur bra dammsugaren är på att suga upp damm och smuts. Det du egentligen ska titta efter är rengöringsförmågan.
Rengöringsförmågan mäts i skalan A-G där A är det bästa betyget. Den anges alltid på energimärket på dammsugaren, så att du enkelt kan jämföra olika modeller med varandra. Rengöringsförmågan anges alltid två gånger: en gång för hårda golv och en gång för mattor. En dammsugare kan alltså ha ett högt rengöringsbetyg på hårda golv, men vara mindre bra på att klara mattor. Du behöver alltså fundera vilket som är viktigast för dig. Har du heltäckningsmatta därhemma? I så fall är det rengöringsförmågan för mattor som du bör titta på. Om du däremot mest har hårda golv utan mattor kanske du kan prioritera ett högt betyg för rengöringsförmågan på hårda golv och acceptera att dammsugaren inte riktigt håller samma nivå för mattorna.
Det finns såklart modeller som har höga rengöringsbetyg för både mattor och hårda golv – men då brukar priset oftast vara något högre. I slutändan gäller det bara att du reflekterar över ditt behov och sedan prioriterar efter det.
Vill du ha en vanlig dammsugare eller en robotdammsugare?
Fördelen med en robotdammsugare är att de till ett visst mått kan klara städningen utan att du behöver vara närvarande eller styra apparaten. Hur självgående roboten är beror såklart på modell, men generellt sett passar robotdammsugare bra för att dammsuga hårda golv i sparsamt möblerade rum. Om ditt hem har många, öppna golvytor kan en robotdammsugare hjälpa dig att spara in en hel del tid på vardagsrengöringen. Om du däremot har mycket möbler eller stora mattor därhemma kan robotdammsugaren få det svårt att rengöra på ett tillfredsställande sätt.
En vanlig dammsugare däremot är bättre på att dammsuga så att det blir riktigt rent. Du kan också enklare ställa om dammsugaren till att användas på mattor, kakel, hårda golv eller möbler. Nackdelen är såklart att du själv måste dra runt på dammsugaren, men om ditt hem innehåller flera mattor och många möbler är det bättre att investera i en flexibel, manuell dammsugare som kan användas på många olika underlag eftersom roboten ändå inte skulle komma åt att göra rent på ett tillfredsställande sätt.
Dammsugare med eller utan påse?
Ett annat val är om dammsugaren ska ha dammsugarpåsar eller inte. Det finns nämligen fördelar och nackdelar med båda.
Dammsugarpåsen gör städningen mer hygienisk eftersom du inte behöver komma i direkt kontakt med dammet. Dessutom är luftströmningen genom dammsugaren ofta bättre med en dammsugarpåse. Problemet är bara att du behöver byta påsen med jämna mellanrum, vilket innebär en kontinuerlig kostnad för nya dammsugarpåsar. Dessutom kan filtret täppas till för påsen, vilket reducerar uppsugningsförmågan. Du kan alltså behöva byta en halvfull påse eftersom filtret är igentäppt, vilket ytterligare spär på kostnaden för dammsugarpåsar.
Fördelen med en påslös dammsugare är såklart att du slipper lägga tid och pengar på att byta påse. Istället samlas dammet i en särskild behållare som du behöver tömma då och då. Problemet med detta är att du vid tömning ofta kommer i kontakt med dammet. För allergiker eller dammkänsliga personer är det ett moment som kan vara obehagligt. Tänk också på att filtret måste rengöras regelbundet i och med att det sitter fast i dammsugaren istället för i dammsugarpåsen. För några påslösa modeller kan du också behöva byta filtret någon gång emellanåt för att behålla en effektiv uppsugningförmåga.
Tänk också på dammsugarsystemets täthet
En viktig sak att tänka på är dammsugarens täthet, dvs. hur bra den är på att fånga upp och behålla små partiklar utan att dessa läcker tillbaka i utblåsluften. Detta är särskilt viktigt om du är allergisk eller känslig mot damm. Tätheten mäts i skalan A-G där A är bäst. Du hittar indikationen om tätheten på energimärket.
Extra hygienisk städning med HEPA-filter
För att försäkra dig om att dammsugaren inte läcker några småpartiklar kan du titta efter en modell med HEPA-filter. HEPA står för High Efficiency Particulate Air och är ett särskilt filter som fångar upp allergener och mikroskopiska partiklar i utblåset på dammsugaren. Många allergener som t.ex. tobaksrök eller avföring från kvalster är så mikroskopiskt små att de smiter igenom det vanliga filtret på dammsugaren. För att få luften helt ren behövs därför ett bättre filter som HEPA-filtret.
HEPA-filtren delas upp i olika klasser. Endast de två bästa klasserna, HEPA 13 och HEPA 14, får klassas som High Efficiency, medan de resterande klasserna EPA 10-12 kallas Efficiency Particulate Air. Om du är känslig för damm kan det vara värt att investera i en dammsugare med bra täthet och ett effektivt HEPA-filter.
Tänk också på ljudnivån
En annan sak som är bra att tänka på är ljudnivån för dammsugaren. Det blir ofta rätt enerverande att dammsuga en längre stund när dammsugaren låter som ett halvt jetplan.
Om du bor i lägenhet spelar ljudnivån nästan en ännu större roll. Du kanske inte kan dammsuga när som helst på dygnet eftersom bullret kan störa grannarna. Om du då väljer en extra tyst dammsugare med runt 60 decibel är du mer flexibel att dammsuga när det passar dig utan att behöva störa grannarna. Som jämförelse är 60 decibel ungefär lika med ljudnivån för ett samtal i normal ton.
Ljudnivån står indikerad på energimärket, vilket gör det enkelt att jämföra mellan olika märken och modeller.
Spara energi med en bra energiklass
En viktigt sak när man handlar hushållsapparater är att veta hur mycket pengar de drar i elkostnader. Dammsugare är inget undantag. Med en energisnål dammsugare kan du ofta spara en hel del kronor i minskade elkostnader då dammsugaren ofta används under flera år. Detta gäller särskilt för robotdammsugare eftersom de ofta står på standby en stor del av dygnet. Om du vill minska energiförbrukningen för robotdammsugare måste du alltså komma ihåg att stänga av den helt när den inte används.
På energimärket kan du få en uppfattning om den årliga förbrukningen i kilowattimmar och dessutom får du veta energiklassen. Energiklassen mäts i skala A-G där A är mest energisnålt. Under senare år har A-klassen också utökats med ytterligare tre steg: A+, A++ och A+++. Ju fler plustecken, desto mindre energi förbrukar dammsugaren och desto bättre för miljön och din plånbok.
Specifika munstycken för effektivare rengöring
En dammsugare levereras ofta med ett så kallat kombinationsmunstycke som passar till både hårda golv och mattor. Munstycket har för det mesta en liten knapp som gör att du kan växla mellan parkettmunstycke för hårda golv och turbomunstycke för mattor. Men om du vill bli ännu effektivare i din rengöring så kan det vara intressant att titta efter några fler specialmunstycken som t.ex. en möbelborste eller ett fogmunstycke. Möbelborsten gör det möjligt att dammsuga möbler utan att slita på textilen, medan fogmunstycket passar extra bra för att dammsuga lister, hörn eller andra små och svårtillgängliga områden. Dessa specialmunstycken behöver ofta köpas till som tillbehör.